Welkom op mijn website   
 

Voorstellen

Afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan in zowel verpleeghuizen als thuiszorg. Wat steeds meer op mijn pad kwam was dat de mens meer is dan een lichaam, dat het ziek-zijn op vele manieren ervaren wordt en het allerbelangrijkste was dat ieder mens haar eigen behoeftes en gewoontes heeft die bijdragen aan gezondheid en welbevinden. Met andere woorden, de mens is een systeem die niet te scheiden is van zijn omgeving. Iedereen wordt geboren met het vermogen van gezondheid en welbevinden en heeft herstellende en helende eigenschappen die bijdragen aan gezondheid en welbevinden. 

Vanuit deze situatie is mijn tweede passie geboren. Voor mij is het belangrijk dat  ieder mens haar eigen behoeftes en gewoontes kan behouden en om het zelfhelend vermogen te stimuleren om dit te kunnen bevorderen. Naast mijn vak als verpleegkundige (HBO) heb ik besloten om mij te gaan verdiepen in verschillende vormen van verpleegkundige interventies die de afgelopen jaren onder gesneeuwd zijn. Complement zorg zijn verpleegkundige interventies waarbij, afhankelijk van de behoefte, eerst gekeken wordt naar de minst ingrijpende interventie. 
Ik ben mij gaan scholen op het gebied van complementaire zorg (CZ) in de breedste zin van het woord, ben in het bestuur gegaan van de V&VN afdeling complementaire zorg en heb het curriculum van Healing Touch volledig gevolgd. In 2020 ben ik bestuurslid van Healing Beyond borders geworden. met als doel om Healing Touch in Nederland en Internationaal te verspreiden.

Daarnaast ben ik docent (basiscursus, jaaropleiding complementaire zorg, ontspanningsmassage van de VenVn afdeling Complementaire Zorg en healing touch (C) Module 1,2 en 3) geworden met als doel om het onder gesneeuwd interventies weer te laten verschijnen zodat de verzorgende en verpleegkundigen zich weer bewust worden van de vele mogelijkheden die er zijn op het gebied van verpleegkundige interventies.  Cursuscentrum Complementaire Zorg werd toen geboren.De logo heeft mijn hartsvriendin voor mij gemaakt. Ik wilde graag een nachtegaal omdat 'Nightengale' 'Nachtegaal' betekend. Daarna heeft een ontwerper twee nachtegalen bij elkaar gezet waardoor het een hartje werd. Precies dat wat de verpleegkundige inzet als ze gebruik maakt van CZ/IN. Met vriendelijke groet Wilma Bijl,

Docent Complementaire Zorg & Healing Touch, Healing Touch Practitioner, Verpleegkundige BSc