Welkom op mijn website   
 

Complementaire Zorg

Zelf werk in het liefst vanuit het holistisch mensbeeld. Dit betekend dat de zorg die wordt gegeven gericht is op lichamelijke, emotionele, mentale, spirituele en sociale behoeften. Mijn insteek is dat ik eerst kijk, wel afhankelijk van de behoefte, naar de minst ingrijpende interventie om het welbevinden te bevorderen. Dit wordt ook wel "Complementaire zorg" genoemd.


Binnen de V&VN afdeling Complementaire Zorg wordt er scholing gegeven over de onderstaande verpleegkundige interventies. 


  • Healing Touch: is een ontspannende en helende energetische verpleegkundige interventie die helpt om de fysieke, mentale, emotionele en spirituele balans in evenwicht te brengen. Het kan helpen in geval van stress, angst, depressie, pijn, versterken immuunsysteem, sneller herstel na een operatie, ter ondersteuning van mensen met dementie, kanker, ziekte van Parkinson en vele andere ziektes/aandoeningen. Zie voor meer informatie www.healingbeyondborders.org.
  • MASSAGE: Wordt gegeven met als doel dat de bloeddoorstroming verbeterd, vocht afdrijft, de onrust en of pijn vermindert, het zelfhelend vermogen activeert of ontspanning brengt.
  • ETHERISCHE OLIEN: geuren hebben invloed op emoties, welbevinden en sfeer. Ons denken wordt meer beïnvloed door de geuren dan waar wij ons bewust van zijn. Etherische olie kan  verschillende manieren worden ingezet. Een bad- of douchegel, voor massage of verdampen. Iedere etherische olie heeft zijn eigen specifieke werking. Een olie die veel wordt gebruikt is lavendel olie, deze olie wordt voor ontspanning gebruikt maar kan ook worden ingezet bij kleine brandblaren.
  • KRUIDEN: worden veel toegepast in de thuissituatie. Enkele voorbeelden zijn; Calendula voor het herstellen van de huid, welterusten thee voor het slapen gaan, kamille voor het stomen bij een verstopte neus, zemelen voor het verbeteren van de stoelgang.
  • MUZIEK: kan ingezet worden om ontspanning te brengen, emoties te verwerken of juist in beweging te komen.
  • ONTSPANNINGSOEFENINGEN: kunnen worden ingezet als er behoefte is aan ontspanning. Deze oefeningen zijn gebaseerd op lichamelijke oefeningen, gebruik van mentale principes of ademhaling. Het weer bewust worden van het lichaam is het grootste doel bij het gebruik van ontspanningsoefeningen. Een ontspanningsoefening kan samen met de zorgverlener gedaan worden maar ook zelfstandig door bijvoorbeeld het luisteren naar een cdWil jij meer informatie over een scholing of je aanmelden voor een cursus kijken dan op de website van de V&VN afdeling Complementaire Zorg. Zoek je gerichte informatie over Healing Touch of mensen in jouw omgeving die Healing Touch  hebben gevolgd kijk dan op de website van Healing Touch in Nederland. Wil je persoonlijke informatie neem dan contact met mij op via het contact formulier.

U zult op de website zowel de termen Complementaire Zorg (CZ)  als Integrative Nursing (IN) tegen komen. Momenteel vinden er veranderingen plaats op het gebied van CZ welke steeds meer een richting naar de IN zal krijgen. De precieze invulling is nog niet bekend waardoor ik momenteel beide termen gebruik. Mocht u er vragen over hebben neem dan zeker contact met mij op.